AAN  PANNERDENS  KANAAL

In de gemeentelijke monumentenlijst van Huissen worden de palen beschreven als een zichtbaar teken van “dorpspoldergrens”.

Bij Doornenburg staat een afwijkende ronde paal met uitgebeiteld “LANDSDIJK”. Het geeft een onderhoudsgrens aan; hier tussen de Rijn en de Waal; verantwoordelijk voor beheer en onderhoud is Rijkswaterstaat

De foto hierboven is genomen in 2015 en de twee hiernaast in 2016. Duidelijk is dat de paal is verplaatst. De reden is mij niet bekend.

Uit de opschriften op de paal mag afgeleid worden dat indertijd Klein Holthuizen een ander dijkvak moest onderhouden dan Huissen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier is de grens tussen Huissen en Angeren.

 

 

 

en hier tussen Angeren en Doornenburg.

 

 

 

 

Deze geheel anders gevormde paal heeft als opschrift LANDSDIJK.

Hij markeert de onderhoudsgrens tussen  Rijkswaterstaat en Polderdistrict Over Betuwe. Een zelfde type paal staat aan de Waal tussen  Kekerdom en Millingen.

 

 

 

RIJNK slaat wellicht op Rijndijk. Waarom een grens tussen Doornenburg en Pannerden?

Bekend is dat door de eerste aanleg van het Pannerdens Kanaal Doornenburg 100 morgens groter werd ten koste van Pannerden.
Wellicht bleef er toch een stukje dijk op Pannerdens grondgebied liggen met dien ten gevolge een onderhoudsgrens tussen beide kernen.

De aangrenzende polder heet nog steeds "Honderd Morgen".