ROND HAVEZATHHE WALFORT BIJ AALTEN 

 

Walfort is de havezate ’t Walfort, oostelijk van Aalten gelegen aan de Boven-Slinge bij een doorwaadbare plaats. De oudste vermelding is uit 1402. Het heette aanvankelijk Waldenvoort en was een leengoed van Bredevoort. De familie van Pallandt, laatste eigenaar, verkocht het aan de gemeente Aalten. Een havezate is een versterkte boerderij. Walfort had ooit, in de zestiende eeuw, een gracht en een bovenverdieping. Beide elementen zijn verdwenen. Het landgoed Walfort ligt tussen Aalten en Bredevoort en omvat bossen, houtwallen en houtsingels.
Een beschrijving van Gelders Genootschap vermeldt dat de jachtpalen rond 1837-1838 geplaatst zijn door Baron Jan van Pallandt van Walfort (1776-1844). Deze woonde in Arnhem op het landgoed Klarenbeek en kocht in Arnhem ook Angerenstein en Rennenenk. Zijn buurman was Baron H. J. C. J. van Heeckeren van Enghuizen die rond Sonsbeek (Arnhem) en Enghuizen (Hummelo) jachtpalen liet plaatsen.

Volgens de heringevoerde jachtwet in 1814 moest een jachtterrein afgebakend worden met palen met daarop de tekst “private jagt van” gevolgd door de naam van de eigenaar. De jachtpalen markeerden zijn jachtterrein. Nu zijn er nog 13 palen te zien; één daarvan staat op de voormalige oprijlaan naar de havezate en dus niet op de grens. Oorspronkelijk zullen er vermoedelijk rond Walfort meer palen gestaan hebben. Diverse van de  aanwezige palen zijn beschadigd dan wel ingekort.

Informatie is verstrekt door gemeente Aalten en gehaald uit een notitie opgesteld door Gelders Genootschap.

Verkend in juni en november 2017; paal 12 in juni 2018.