GRENS VOORBURG-LEIDSCHENDAM

 

de niet verplaatste paal aan de Voorburgse weg

Voorburgse kant: wapen Voorburg

de gerestaureerde paal aan einde Looierselaan

 

Veurse kant: samengesteld wapen

Vroeger grensde  Voorburg aan de gemeente Veur, die in 1938 overging in de gemeente Leidschendam.  De Looierslaan was  een deel van de grens tussen Voorburg en Veur en later tussen Voorburg en Leidschendam. Tussen 1770 en 1774 zijn de houten grenspalen, geplaatst door Willem van Wassenaer, Heer van de Heerlijkheid Veur, vervangen door hardstenen palen. Eén paal is sindsdien blijven staan: aan de zuidzijde van de Voorburgseweg, schuin  tegenover de Looierstraat.
Herplaatsing in 2016
Een tweede paal , afkomstig van het zuidelijke einde van de Looierstraat, heeft een tijd, in stukken, in de gemeentelijke opslag gelegen. In juli 2016 is de herstelde paal opnieuw geplaatst.

Wapens
De palen zijn voorzien van de namen VOORBURG en VEUR met wapens. De Veurse kant is bijzonder, want dat toont vier wapens.   De Hoge Heerlijkheden Voorschoten en Veur waren in bezit van het geslacht Van Wassenaer. Door het uitsterven van de tak Duivenvoorde kwamen de heerlijkheden in bezit van de familie Torck van Rozendaal door een huwelijk met een van de leden van Van Wassenaer. Het geslacht Torck behoorde tot de Gelderse adel, bewoonde  kasteel Rozendaal en was veelvuldig  burgemeester van Wageningen. Ten tijde van de vervanging  van de palen door stenen exemplaren was  Baron A.J. Torck de eigenaar. De wapens aan de Veurse kant zijn dus die van de Heerlijkheden Voorschoten en Veur, van de familie Van Wassenaer: halve manen  en van de Torcks.: de liggende wiebertjes.

 

                                    Verkend voorjaar 2017