grenspalen  rond  Heiloo

 

Heiloo wordt begrensd door Alkmaar, Akersloot, Limmen en Egmond-Binnen. Een artikel in het blad van de Historische Vereniging Heiloo wordt weinig vermeld over de diverse grenspalen die op de grens van Heiloo staan. De locaties worden wel aangegeven, hetgeen duidelijk maakt dat er nog enkele grenspalen aanwezig zijn.

De verkenning was in 2017.

 

de west- en zuidgrens

Paal 1 staat op de grens met Egmond-Binnen aan de Vennewatersweg. De paal is van Namense steen ; een hoge paal ( ruim 2m boven de grond) met puntige kop; vierkant ca 20x20cm; twee wapens die anders dan anders niet tegenover elkaar geplaatst zijn maar naast elkaar. Het ene wapen is dat van Jonkheer Hercules van Foreest (Heer van drie Egmonden en Rinnegom): kartelbalk , het andere is het wapen van de wapen van de Baljuw van Egmonden: keperstrepen.

 

Paal 2 staat op de grens met Limmen aan de Kennemerstraatweg. Het is een rijk bewerkte paal; ong 180 cm boven de grond; vierkant; afgeronde kop; daaronder LIMMEN en HEILOO; geel korstmos; paal toont een breuk. Een artikel over de Heilooër palen vermeldt dat de paal in 2008 gerestaureerd is en dat de stijl rococo heet (Lodewijk XV versiering).

 

 

 

 

 

 

 

de  oostelijke grens

Paal 3 staat aan de Boekelerweg en is herplaatst op 8 augustus 2016. Deze grenspaal uit 1731 stond eerst op de hoek van de Kennemerstraatweg-Heilooörweg. Na een grenswijziging is de paal verplaatst naar Kennemerstraatweg-HeilooöerTolweg, weggehaald, opgeslagen, herplaatst op een andere locatie in de Boekelermeer en uiteindelijk op de huidige plaats geplaats. De paal is rond; heeft een platte kop; ong 200 cm hoog; het wapen Alkmaar duidelijk, wapen Heiloo is beschadigd; inscriptie 1-10-1972.In dit gebied hebben meer palen de Alkmaar-Heiloo gemarkeerd.

 

 

 

 

 

Paal 4 staat op de hoek Kennemerstraatweg-HeilooöerTolweg sinds de grenswijziging in 1972; geplaatst door de gemeente Alkmaar. Het is geen oude paal, want het wapen van Heiloo ontbreekt op de achterkant. De paal is wel van hardsteen; ong 240 cm hoog; vierkant; doorsnede 25x25 cm; gefrijnd; min of meer platte kop met uitstekende rand; wapen Alkmaar goed zichtbaar, geen wapen van Heiloo op andere kant.