Solitaire grenspalen in gelderland

 

 

 

 

hengelo gld

Barneveld

OENE

Hengelo gld

Langs de weg van Hengelo naar Vorden staat op de voormalige grens Hengelo Gld-Vorden een grenspaal. De ingebeitelde tekst luidt: Grens der gemeente HENGELO. De paal is van hardsteen; heeft een afgeronde kop; doorsnede ca 20x25 cm; ca 1,60 m hoog; licht beschadigd.

BIJ  BARNEVELD

De Zelderseweg verbindt de plaatsen Nijkerk en Barneveld met elkaar. Ter hoogte van het gehucht De Zelder staat in de berm een hardstenen grenspaal. Het is geen gemeentelijke grenspaal, maar begrenst de onderhoudsplicht. Tot aan deze paal was Nijkerk verantwoordelijk voor het onderhoud van de weg. Men heeft voor een markering gekozen omdat de weg wisselend over delen van de beide gemeenten liep. Op de paal staat de tekst “AMPT VAN BARNEVELT” gericht op Barneveld. De paal is geplaatst in 1722 zoals wordt beschreven in een publicatie van “Oud Nijkerk”. Tevens is het jaartal 1758 op de kop aanwezig; zijnde het jaar van vernieuwing.

De paal is duidelijk beschadigd en vertoont plekjes met grijze korstmos.

bij Oene

Tussen Deventer en Zwolle ligt Overijssel deels westelijk van de IJssel. Dat heeft tot gevolg dat er een gemeentegrens is tussen Epe en Olst-Wijhe die west van de IJssel ligt. Eén grenspaal tussen Olst en Epe is overgebleven; in de buurt van Oene; op de IJsseldijk tussen nummers 115 en 117.

De paal  is klein te noemen; ong 30 cm hoog boven maaiveld; lijkt op een kleine meerpaal: een bolvormige kop, daaronder een rand met de gemeentenamen geplaatst op een geribbelde staaf; diameter ca 10 cm.

 

gietijzeren paaltje; klein

aan de ene kant "OLST"

aan de andere "OENE"